Ludzie od wieków mieszali napoje alkoholowe z różnymi dodatkami, czyniono tak już w starożytnym Rzymie i Grecji, gdzie spożywano wino z miodem, wodą, żywicą i przyprawami więc możemy powiedzieć, że nawet wtedy używano pewnego rodzaju koktajlu: napoju zmieszanego z co najmniej dwóch składników.

Skąd wzięła się nazwa koktajl?

Jest wiele historii, które wiążą się z nazwą koktajl. Jedna z nich dotyczy walk kogutów, które odbywały się m.in. w Ameryce. Pewnego razu, gdy skończyła się jedna z takich walk, właściciel zwycięskiego koguta z bogatym w pióra ogonem, miał starym zwyczajem postawić wszystkim widzom przysłowiową „kolejkę”. Niestety, oberżysta nie miał jednego rodzaju alkoholu dla wszystkich i wpadł na pomysł, żeby zlać razem różne trunki do jednej konwi. Przypadkowo stworzony tak napój, okazał się wspaniały w smaku i został nazwany: ang. „cock” (kogut) i „tail” (ogon), wznosząc toast „To the cock’s tail” – „za ogon (nienaruszony) koguta” czyli po polsku koktajl!

Francuzi z kolei twierdzą, że słowo „cocktail” jest zmienioną formą wyrazu „coquetier”. Nazwa oznacza kubek-kieliszek do jajek – „coquetel”  lub kubek do wina, którym posługiwano się już w XVII w., w Bordeaux we Francji.  Znana historia mówi o tym, że pewien francuski aptekarz w Nowym Orleanie podawał swoje oryginalne napoje w dwustronnych, używanych zwykle do jajek kieliszkach, nazywanych ,,coquetiers”. Nazwa ta potem przeszła na mieszane napoje alkoholowe, które Amerykanie nazwali „cocktail”.

Definicja koktajlu

Pierwszą informację w prasie o mieszanym napoju alkoholowym zamieściło 13 maja 1806 roku amerykańskie wydawnictwo The Balance. Napój opisano jako „stymulujący likwor”, skomponowany z różnych trunków, cukru, wody i gorzkich substancji, nazywany potocznie ,,bittered sling” (ang. – gorzkawy łyk). Wkrótce potem dla napojów tego rodzaju przyjęła się nazwa „cocktail”.